2016 m. kovo 28 d., pirmadienis

Velykų boba

Mano šeima neturi velykinių kepinių tradicijos. Paprastai mama standartiškai kepa tik keletą mielinių "bulkų" su varške ar uogiene. Tad šiemet aš pabandžiau iškepti bobą - tradicinį, senovinį Velykų pyragą, į kurį dedamos rome mirkytos razinos, nemenkas kiekis kiaušinių ir sviesto. Gaunasi pagerinta "bulka", kuri manęs labai nesužavėjo. Kitąmet bandysiu kepti variantą, kai boba yra subadoma pagaliuku ir "girdoma" sirupu, nes drėgmės man čia labiausiai ir trūko. 
Reikės:

5 kiaušinių

6 valgomųjų šaukštų šilto pieno
200 g kambario temperatūros sviesto
100 g cukraus
pusės arbatinio šaukštelio druskos
500 g miltų
20 g šviežių arba 7 g sausų mielių
150 g razinų (aš dėjau 100 g razinų ir 50 g apelsinų žievelių cukatų)
6 valgomųjų šaukštų tamsaus romo
riebalų formai ištepti
kelių šaukštų cukraus pudros ir citrinos sulčių glajui
spalvotų pabarstukų ar kepintų migdolų plokštelių puošimui
Iš vakaro razinas ir cukatus perploviau verdančiu vandeniu ir užpyliau romu, kad išmirktų.
Tešlai skirtus produktus eilės tvarka sudėjau į duonkepę ir pasirinkau tešlos ruošimo programą (kiaušinius sudėjau šiek tiek paplaktus, o sviestą supjausčiusi gabaliukais).
Jeigu tešlą ruošite rankomis, tuomet dubenyje cukrų ir šiltą pieną reikia maišyti su mielėmis, kol jos išsileidžia (šviežias mieles ištrinti su dalimi skysčio ir uždengus šiltai palaikyti 15 min., kol atsiras burbuliukai). Miltus su druska suberti į mieles ir išmaišyti. Vieną po kito į tešlą įmaišyti kiaušinius. Rankiniu plaktuvu tešla minkoma, kol pasidaro tampri ir atšoka nuo dubens sienelių. Sviestas supjaustomas gabaliukais, sudedamas į tešlą ir minkoma, kol tešla tampa vienalytė. Dubuo su tešla uždengiamas ir paliekamas 1½ valandos šiltai, kad tešla padvigubėtų.
Į pakilusią tešlą įminkiau išmirkusias razinas ir cukatus.
Kekso formą su skyle gerai ištepiau riebalais, sudėjau tešlą ir leidau dar karta pakilti (~45 minutes).
Bobą kepiau 175 laipsnių orkaitėje 45 minutes (man pradėjo degti viršus, tad viduryje kepimo formą pridengiau folija).
Bobą ataušinti ant grotelių ir puošti cukriniu glajumi ir pabarstukais, migdolų plokštelėmis, šokoladiniais kiaušinukais ar kaip tik norisi.

Sveiki sulaukę gražiausios pavasario šventės! 
Dabar kasdien bus šviesiau ir tikiu, kad geriau!
Šaltinis: Nekenčiu virtuvės

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą