2015 m. balandžio 21 d., antradienis

Grikių apkepas su daržovėmis ir sūriu

Labai daug metų nevalgiau grikių. Tokia atmetimo reakcija gavosi po vienos praktikos, kur grikiais maitinomės kas antrą dieną. Aš ne tik, kad nebegalėjau jų įsidėti į burną, bet mane pykindavo net nuo verdamų grikių kvapo. Mano namuose šių kruopų nebuvo beveik dešimt metų.
Kai sūnui atėjo laikas valgyti ne tik daržovių košes, jo gydytoja rekomendavo pradėti nuo grikių. Darėsi silpna nuo minties, kaip reikės tą košę apskritai išvirti, bet ko gi nepadarysi dėl savo vaiko. Susikaupiau ir ne tik, kad tą košę išviriau, bet ir paragavau! Ir visai skanu! Paradoksas, bet grikiai tapo pačiomis mėgstamiausiomis sūnaus kruopomis. Kai užeina "nieko nenoriu / nieko nevalgysiu" periodas, tai "Grikių pyragas" ir šis apkepas gelbsti mano vaiką nuo bado :) 
Reikės:
150 g grikių
2 kiaušinių
1  didelio svogūno
3 vidutinių morkų
200 g grietinės
150 g tarkuoto fermentinio sūrio
poros šaukštų džiūvėsėlių
50 g sviesto
druskos ir šviežiai maltų pipirų


Grikius išviriau pasūdytame vandenyje. 
Svogūną smulkiai supjausčiau, o morkas sutarkavau burokine tarka. Daržoves pakepinau keptuvėje, kol suminkštėjo. 
Kiaušinių trynius atskyriau nuo baltymų. Trynius sumaišiau su grietine ir 100 gramų sutarkuoto sūrio.
Dubenyje sumaišiau grikius, keptas daržoves ir grietinės - kiaušnio trynių mišinį, įbėriau druskos ir pipirų. Baltymus išplakiau iki standumo ir įmaišiau į grikių masę. 
Toliau visą masę sudėjau į sviestu išteptą kepimo formą, ant viršaus užbarsčiau likusį sūrį ir džiūvėsėlius bei padėliojau gabaliukais supjaustytą sviestą. Kepiau 180 laipsnių orkaitėje apie pusvalandį.
Iš orkaitės ištrauktą apkepą palaikau kambario temperatūroje, nes karšti grikiai būna birūs ir nelaiko formos. Pravėsusį apkepą pjaustau, dedu į lėkštes, dar sukuriu pasaką, kad tai Žaibo Makvyno vienas iš mėgstamiausių patiekalų ir net sulaukiu prašymo pakartoti:) Skanaus.

Šaltinis: Jurgittos receptai

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą