2012 m. lapkričio 21 d., trečiadienis

Vilmos varškės ir obuolių pyragas

Taip, taip - tai tas pats Beatos draugės pyragas, kurį kepa visas Vilnius. Ką ten Vilnius, ko gero, visa Lietuva :) Ir aš visada nustembu, kad atsiranda žmonių, kurie nėra jo ragavę. Kai nemažą gabalą nunešiau į darbą, dvi kolegės alpo prie puodelio kavos ir išsireikalavo recepto. Va taip ir didėja šį pyragą dievinančių ir kepančių žmonių ratas :) 

Reikės: 
180 gr. sviesto
400 ml miltų (dviejų puodelių)
cukraus (1 šaukšto obuoliams, 7 šaukštų varškės masei ir ~100 ml tešlai)
šaukšto cinamono
pusės kilogramo 9 proc. varškės
3 kiaušinių
12 vidutinių obuolių

Obuolius nulupau, išėmiau sėklas ir supjausčiau skiltelėmis. Užbėriau šaukštą cukraus ir cinamono.
Kiaušinius išplakiau su 7 šaukštais cukraus, į kiaušinius sudėjau varškę ir dar gerai paplakiau (tam naudojau mikserį).
Toliau ruošiau tešlą. Į miltus sudėjau gabaliukais pjaustytą šaltą sviestą ir tryniau tarp pirštų, kol gavosi drėgni trupinukai. Į tuos trupinukus subėriau pusę puodelio cukraus (~100 ml). 
Apvalią torto formą išklojau kepimo popieriumi. Į dugną subėriau didesnę dalį tešlos. Ant tešlos supyliau varškės masę. Toliau ant varškės sudėjau obuolių skilteles ir patį pyrago viršų pabarsčiau likusiais tešlos trupinukais.
Pyragą kepiau 180 laipsnių orkaitėje apie 45 minutes, po to orkaitę išjungiau ir dar palikau pastovėti.
Skaniausias šis pyragas pastovėjęs per naktį šaldytuve.

Šaltinis: Beatos virtuvė

9 komentarai:

  1. labai skanus pyragas :) Jau išbandytas!

    AtsakytiPanaikinti
  2. kepu ir kepu šitą pyragą, ir visiems nenusibosta...

    AtsakytiPanaikinti
  3. Tikra tiesa, jis mūsų namuose irgi labai mėgstamas ir dažnai kepamas.

    AtsakytiPanaikinti
  4. O kaip sutvarkyti varske be mikserio? Minkyti rankomis?

    AtsakytiPanaikinti
  5. Varškę galite pertrinti per sietelį, kad neliktų didesnių gumuliukų, galite tiesiog ištrinti su šaukštu, bus rupesnė, bet pyragas nuo to nesuprastės :)

    AtsakytiPanaikinti
  6. Dar norejau paklausti ar tinka turguose parduodama varske specialiai kepiniams? Berods ji vadinasi kremine, jei neklystu. Aciu uz atsakymus :)

    AtsakytiPanaikinti
  7. Taip, tinka. Ji jau būna pertrinta, tad Jums nereikės vargti su sieteliu ar šaukštu.

    AtsakytiPanaikinti