2012 m. lapkričio 15 d., ketvirtadienis

Grikių pyragas

Aš esu akcijų auka. Galiu pasidaryti griežčiausią sąrašą, tačiau 99 procentai, kad vistiek pirkinių krepšelyje atsidurs keletas prekių "ant akcijos" (kaip čia neimsi nupigintų alyvuogių, o tuo labiau šokolado), todėl kartais visai džiaugiuosi blogu oru ir tingėjimu eiti į parduotuvę. O tada jau turiu pasukti galvą, ką čia pagaminti iš namuose esančių produktų. Už tai šias interpretacijas labai mėgsta mano piniginė ir skrandis :)
Grikių pyragą gamino Beata savo pirmoje šio sezono laidoje. Įdarą pakoregavau pagal turimus produktus.
Tešlą dariau pagal Sonatinos cukinijų ir tuno pyragą. Šią tešlą visada naudoju nesaldiems pyragams ir receptą galėčiau mintinai padiktuoti net pakelta naktį :)



Reikės:

Tešlai:
75 gr. šalto sviesto
225 gr. miltų
pusė arbatinio šaukštelio kepimo miltelių
žiupsnelio druskos
100 gr. 30 proc. grietinės

Šaltą sviestą supjausčiau gabaliukais, ant jo sudėjau persijotus ir su kepimo milteliais sumaišytus miltus, įbėriau žiupsnelį druskos ir visą masę tryniau tarp pirštų, kol pavirto į drėgnus trupinukus. Tuomet sudėjau grietinę ir greitai suminkiau tešlą. Tešlą įvyniojau į maistinę plėvelę ir pusvalandžiui padėjau į šaldytuvą.

Įdarui:
250 gr. kiaulienos kumpio
didelės morkos
svogūno
pusės nedidelės cukinijos
pakelio virtų grikių (100 gr. nevirtų grikių kruopų)
druskos, šviežiai grūstų pipirų, krapų

Užpilui:
100 gr. fermentinio sūrio
1 kiaušinio
100 gr. grietinės
pipirų ir druskos

Pirmiausia išviriau pakelį grikių kruopų.
Kadangi turėjau likusį nedidelį gabaliuką šviežios kiaulienos mėsos (kumpio), nusprendžiau jį sudėti į šio pyrago įdarą. Kumpį supjausčiau nedideliais gabaliukais ir apkepinau keptuvėje. Pagardinau druska ir pipirais. Apkeptą mėsą išėmiau iš keptuvės ir sudėjau kartu su virtais grikiais.
Toliau nuvaliau ir nuploviau visas daržoves. Svogūnus smulkiai sukapojau, morkas sutarkavau, cukiniją supjausčiau kubeliais. Visas daržoves apkepinau keptuvėje su šlakeliu aliejaus. 
Mėsą, virtus grikius ir kepintas daržoves gerai išmaišiau, dar įbėriau šiek tiek druskos ir kapotų šviežių krapų.
Tai pyrago įdaras.

Tada pasiruošiau pyrago užpilą: išplakiau kiaušinį, į plakinį įmaišiau grietinę, žiupsnelį druskos, šiek tiek maltų pipirų ir subėriau tarkuotą fermentinį sūrį.

Tešlą išėmiau iš šaldytuvo, iškočiojau, įtiesiau į neaukštą apvalią kepimo formą, ant tešlos užtiesiau lakštą kepimo popieriaus ir jį prispaudžiau moliniu dangčiu (paprastai dauguma beria žirnius, pupeles, ar kitus dalykus, kurie prispaudžia tešlą, kad ji neišsipūstų, o aš turiu sunkų molinį dangtį, kurį paprastai panaudoju tokiam reikalui). Pyrago dugną pašoviau į 180 laipsnių karštumo orkaitę 10 - 15 minučių.
Ant apkepto tešlos dugno sudėjau įdarą, ant viršaus užpilą ir visą  pyragą dar pakepiau 20 minučių.
Tikrai labai labai skanu :) 




Šaltinis: adaptuota pagal Beatą ir Sonatiną

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą