2012 m. spalio 10 d., trečiadienis

Žemaičių blynai

Žemaičių blynai retas svečias ant mūsų stalo. Ne todėl, kad jų nemėgtume. Tiesiog šis patiekalas reikalauja daug laiko, tad visada juos gaminu tik savaitgaliais. Bulvinę masę darau pagal Ilonos iš Skanus gyvenimas receptą, o įdaras mums skaniausias iš virtų kepenėlių.

Reikės:

Bulvinė masė:
15 virtų su lupena vidutinio dydžio bulvių
2 kiaušinių
šaukštelio druskos
3 šaukštų miltų
3 šaukštų bulvių krakmolo

Virtas bulves nulupti, sumalti per mėsmalę, kiaušinius šiek tiek paplaku su druska, pilu į bulvių masę, dedu miltus, krakmolą ir gerai išminkau. Jeigu tešla labai limpa prie rankų pridedu dar po šaukštą miltų ir krakmolo.

Įdaras:
pakuotės vištienos kepenėlių (~ 400 gr.)
poros vidutinių svogūnų
šaukšto aliejaus
1 rūgštoko obuolio
poros šaukštų lydyto sviesto
pipirų, druskos, šviežių prieskoninių žolelių (dėjau petražolių ir krapų)


Kepenėles išverdame. Tuo metu keptuvėje ant nedidelės ugnies su aliejumi patroškiname smulkiai pjaustytą svogūną, jam bebaigiant kepti, į keptuvę sudedama burokine tarka tarkuotą obuolį ir dar keletą minučių pakepame, kad obuolys pasileistų. Masę atvėsiname ir permalame per mėsmalę, taip pat sumalame virtas kepenėles, įberiame druskos, pipirų, kapotas prieskonines žoleles ir viską gerai išmaišome. Jeigu masė gaunasi labai sausa, aš įpilu pora šaukštų lydyto sviesto.

Gamyba:
Bulvių masę padalinu į vienodo dydžio kukulius, drėgnomis rankomis (tam po ranka pasistatau platų dubenėlį su vandeniu) išploju blynelius, dedu po pora šaukštelių įdaro, gražiai užlankstau ir drėgnomis rankomis apglostau. Pavolioju džiuvėsėliuose ir apkepu  įkaitintame aliejuje. Valgome su baltu krapų padažiuku.

Krapų padažiukas pagal Beatą:
šaukštas sviesto
šaukštas miltų
250 ml pieno
sauja šviežių sukapotų krapų ir petražolių
druskos, truputis muskato riešuto
šaukštas grietinės

Keptuvėje išlydau sviestą, dedu miltus ir lengvai pakepinu, tada supilu ir pieną ir maišau, kol padažas sutirštėja. Pabaigoje į padažą suberiu kapotus žalumynus, druską, žiupsnelį tarkuoto muskato. Kai padažas pravėsta įdedu šaukštą grietinės.

Pastebėjimai:
*blynams tinka šviežiai išvirtos ir dar šiltos sumaltos bulvės.
* kad po kiekvienos masės malimo nereikėtų perplauti mėsmalės (nes tai gana bjaurus darbas), aš malu tokia tvarka: iš pradžių bulvės, tada svogūnai (jeigu kažkiek svogūno ir patenka į bulvinę masę, tai nepakenkia nei skoniui, nei masės spalvai) ir galiausiai kepenėlės.
*paprastai keletas šaukštų kepenėlių masės man lieka. Ant viršaus užpilus lydyto sviesto, šaldytuve ji gali drąsiai pastovėti pora dienų ir po to skaniai susivalgyti su skrudinta balta duonyte kaip paštetas.
*žemaičių blynus visada volioju džiuvėsėliuose, nes tuomet jie netaip prisigeria riebalų.
* kad pagaminti blynai nepriliptų prie lėkštės ar stalviršio, aš juo dedu ant medinės arba stiklinės lentelės švelniai pabarstytos miltais.

Šaltinis: adaptuota pagal Skanus gyvenimas, padažas iš Beatos Nicholson knygos "Beatos virtuvė", 2009 m.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą